Kai kiekvienas gali būti gurmanas: ingredientai skoniais turtingai virtuvei
Nors sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama, tačiau tikras maisto gurmanas dažnai turi kiek kitokią nuomonę ir bent kelis slaptus ingredientus savo virtuvėje. Būtent joje gimsta tikri stebuklai – bet tik tada, kai po ranka yra viskas, ko gali prireikti.
Nė vieno maisto mėgėjo virtuvė negali apsieiti be tinkamų prieskonių, pagardų ar padažų – jie ne tik atsleidžia naujus skonius, bet ir tampa savotiška šefo vizitine kortele. Žinant, į ką atkreipti dėmesį, nesunku kasdien mėgautis gurmaniškais patiekalais.
Tikras gurmanas visuomet ieško naujovių
Gurmanas – tai žmogus, kuris mėgaujasi ne vien pačiais originaliausiais patiekalais, bet ir visu gaminimo procesu. Tiesa viena: net ir kasdieniai patiekalai gali atsiskleisti naujais skoniais, jei naudojami tinkami prieskoniai.
Druska be jokios abejonės yra populiariausias visų laikų prieskonis. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, žmogui rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei penkis gramus druskos per dieną. Tad verta įsitikinti, kad naudojama kokybiška ir skalsi druska.
Ieškant naujovių, būtina išbandyti ne tik visiems įprastą druską, bet ir specialius jos mišinius. Vienas jų – druska “Secret Blend”. Ji garsėja ypatingu žolelių ir prieskonių mišiniu, kuris kiekvienam patiekalui suteikia išskirtinumo.
Levandos, saulėje džiovinti pomidorai, juodieji pipirai, čiobreliai, rozmarinas – tai tik maža dalis “Secret Blend” mišinio sudedamųjų dalių. Be to, rinkinyje su druskos mišiniu yra ir keramikinis prieskonių malūnėlis, padedantis išgauti gaivesnius trinamų prieskonių akcentus.
Vis dėlto, valgomoji druska vadinama ne tik populiariausiu, bet ir dažniausiai skonį iškreipiančiu prieskoniu. Todėl rekomenduojama druską visuomet naudoti atsakingai, pamatuotai ir, žinoma, nuolatos ragaujant.
Prieskoniai – profesionali jų gamyba namuose
Klaidinga manyti, kad kokybiški prieskoniai skirti tik profesionaliems virtuvės šefams – iš tikrųjų juos lengva pasigaminti net ir savoje virtuvėje. Tam būtinas tik vienas dalykas – prieskonių grūstuvė.
Klasikos mėgėjams itin patiks prieskonių grūstuvė “Kulti”. Tradicinė forma ir natūrali spalva papuoš bet kokio stiliaus virtuvę. Grūstuvė pagaminta iš natūralaus marmuro, todėl pasižymi ilgaamžiškumu.
Teigiama, kad skirtingi prieskoniai gaminami skirtingai. Būtent grūdami prieskoniai atsiskleidžia labiausiai. Svarbiausia taisyklė – skirti pakankamai laiko ir prieskonius sumalti kuo smulkiau.
Augalų sėklos turi daugiausiai maistingųjų medžiagų, todėl jas panaudojus, gaunami maistingi ir sveiki prieskoniai. Grūstuvės pagalba galima pasigaminti ir unikalius prieskonių mišinius.
Specialistų teigimu, prieskonių mišiniai neturėtų būti universalūs: verta naudoti skirtingus, priklausomai nuo patiekalo rūšies.
Nerekomenduojama grūsti kardamono sėklų, kadagio uogų, grvazdikėlių – juose esantis eterinis aliejus išsiskiria ir masę paverčia per daug klampia. Beje, būtina atsiminti, kad prieskoniai turi galiojimo laiką, todėl reviziją jų lentynoje reikia atlikti bent kas keletą mėnesių.
Padažai – galimybė pažinti naujus skonius
Skirtingi padažai padeda pagardinti bei pagyvinti net ir nuobodžiausius patiekalus. Naujai sužibėti gali ir klasikiniai padažai, pavyzdžiui, kečiupas “San Manzano”. Kertinis šio padažo akcentas yra balansas: tinkamas rūgšties, aštrių bei saldžių pomidorų derinys.
Kečiupas laikomas universaliu padažu, kuris tinka ir lengviems, ir labai sudėtingiems patiekalams. Jame netgi galima marinuoti mėsą.
Specialistų patarimas – jei “San Manzano” kečiupą sumaišysite su įprastu majonezu, gausite tobulo skonio mėsainių padažą.
Ieškantiems būdų greitai ir lengvai nustebinti artimuosius išskirtiniais patiekalais, itin patiks marinatas “Nicolas Vahe”. Tai pomidorų, raudonojo vyno acto, alyvuogių aliejaus, garstyčių ir daugybės kitų ingredientų mišinys, kuris padės pagaminti tobulus vištienos, daržovių ar kitos mėsos patiekalus.
Alyvuogių aliejus – virtuvės karalius
Gurmanai, vertinantys Viduržemio jūros šalių regionų virtuvę, savo virtuvės tiesiog neįsivaizduoja be ypač tyro alyvuogių aliejaus. Juo gardinamos salotos, makaronai, troškiniai ar net kepsniai.
Alyvuogių aliejus plačiai naudojamas ir Azijos virtuvėje – sakoma, kad naudojant šalto spaudimo aliejų, atsiveria sodriausi skoniai.
Mėgstantiems jūros gėrybes, verta išbandyti alyvuogių aliejų “Lemon” – tai pirmo spaudimo aliejus, kuris pagardintas citrinų žievele. Užtenka vos kelių lašelių, o patiekalo skonis pasikeis neatpažįstamai.
Gurmanai laikosi savų taisyklių
Atskirti gurmaną nuo mėgėjo gana paprasta: tereikia atkreipti dėmesį į valgymo trukmę ir šalia pagrindinio patiekalo naudojamus pagardus. Pagrindinė taisyklė labai paprasta – gurmanai valgo lėtai, nes mėgaujasi kiekvienu kąsniu.
Antroji – jie visuomet naudoja papildomus padažus ir kitus prieskonius, kad patiekalo skonis atsiskleistų visomis įmanomomis spalvomis.
Trečioji – valgant dėmesio neturėtų blaškyti elektroniniai prietaisai. Kitaip sakant, visas dėmesys yra sutelkiamas į patiekalą.
Verta atsiminti ir tai, kad valgyti pradedama akimis. Kad ir kokio nuostabaus skonio būtų patiekalas, jis savo vertę gali prarasti vien dėl išvaizdos. Todėl verta skirti papildomo laiko jo dekoravimui. Elegantiškai atrodantis stalas visuomet sulaukia gerokai daugiau dėmesio.
O svarbiausia taisyklė – maistas yra skirtas dalintis, tad pačios gurmaniškiausios vakarienės nerengiamos vienumoje. Atvirkščiai, svečiai ragaudami naujų patiekalų dalijasi įspūdžiais, taip sukurdami savotiškus ritualus.
Lygiai tokių pačių taisyklių verta laikytis ir gaminant namuose – juk geriausias įvertinimas visuomet susijęs su artimųjų padėka.